Ressurser fra Norge
Retningslinjer og prosedyrer for spesialisthelsetjenesten:
- Oslo universitetssykehus (OUS): Klikk her for å lese plan for oppstart av ernæring hos voksne intensivpasienter med mistenkt eller bekreftet COVID-19 smitte (utarbeidet av klinisk ernæringsfysiolog Sedegheh Gharagozlian)
- Her kan du lese Sedegheh sin oppsummering av anbefalte tiltak for denne pasientgruppen.
- Lovisenberg Diakonale Sykehus: Klikk her for å lese prosedyre for ernæringsbehandling av Covid-19 smittede pasienter, vedlegg 1, vedlegg 2, vedlegg 3, vedlegg 4, vedlegg 5.
(utarbeidet av klinisk ernæringsfysiolog Christine Toft)
NB: dokumenter det er linket til er oppdatert 21.04.20.
Retningslinjer og prosedyrer for kommunehelsetjenesten:
- Koronavirus – beslutninger og anbefalinger (Helsedirektoratet)
- Allmennlegetjenesten (kapittel 5.1): "Allmennleger bør kjenne til kriterier for vurdering av alvorlig syke covid-19-pasienter"
Covid-19 kan medføre alvorlig ernæringssvikt, noen slutter helt å spise. Spør pasient/bruker om de har spist mindre enn normalt siste uke. Hvis ja, anbefal hyppige måltider, energi- og næringstett mat og næringsdrikker (1-3 per dag). - Sykehjem (kapittel 5.3): "Alle sykehjem skal ha klare retningslinjer for håndtering og behandling av alvorlig syke med covid-19"Covid-19 kan gi tap av matlyst, kvalme, oppkast, smaksendring, diaré og magesmerter. Noen slutter helt å spise. Dette øker risiko for underernæring som kan gi behov for mer avansert behandling og sykehusinnleggelse. Tidlig identifisering og intervensjon er avgjørende.
· Spør pasient om de har spist mindre enn normalt siste uke. Hvis ja, innfør hyppige måltider, energi- og næringstett mat og næringsdrikker (1–3 per dag).
· Ved matinntak under ¼ av normalt inntak den siste uken kan det være risiko for å utvikle reernæringssyndrom. Følg lokal prosedyre for reernæringssyndrom eller retningslinje for dette fra OUS under "faglige råd".
- Hjemmebaserte tjenester (kapittel 5.4): "Alle kommuner bør ha retningslinjer for observasjon og håndtering av hjemmeboende tjenestemottakere med covid-19-sykdom"
Covid-19 kan medføre alvorlig ernæringssvikt, noen slutter helt å spise. Spør pasient/bruker om de har spist mindre enn normalt siste uke. Hvis ja, anbefal hyppige måltider, energi- og næringstett mat og næringsdrikker (1-3 per dag).
- Allmennlegetjenesten (kapittel 5.1): "Allmennleger bør kjenne til kriterier for vurdering av alvorlig syke covid-19-pasienter"
Retningslinjer og prosedyrer for poliklinikk, privatpraktiserende mm.:
- Smittevernfaglig forsvarlig drift i helsevirksomheter med én-til-én kontakt (Helsedirektoratet)
Ressurser fra andre land
British Dietetic Associations (England):
The BDA has published advice for dietitians and the public on their web site here.
BDA Critical Care Specialist Group has published new guidance on
management of nutrition and dietetic services during the COVID-19 pandemic here.
Nederlandse Vereniging van Diëtisten (Nederland):
We have published an interview with our colleagues in one of our hospitals with most experience with corona at this time. You can find it here.
We also made a translation and summary from a Chinese handbook on the problem You can find it here.
Irish Nutrition and Dietetic Institute (Irland):
ICU resources including resources for nurses who may need to start nutrition support in the absence of a Dietitian, and the Irish requirement of a NICE guideline for Nutrition support in the ICU. You can find it here.
The resources are open access to all countries (sign in as a guest) following this link. (Click on the 'Resources for Dietitians' course and click LOG IN AS GUEST from the login screen).
Associazione Nazionale Dietisti (Italia):
ANDID has developed indications for Italian dietitians, for the various areas of professional practice. They can be found here. The indications are obviously in Italian, unfortunately we do not have the opportunity at this time to translate it.
ANDID document relating to nutritional care in all hospital settings, not only ICU, for people with Sars-Cov-2, can be found here. The document is in Italian, at the moment we do not have the possibility to translate it, but we will do our best in the next weeks.
Israel Dietetic Association (Israel):
Israel has expedited a joint position paper regarding the nutritional treatment of patients on prolonged mechanical ventilation. It can be found here. It was written by leading dietitians from the ministry of health and NDA.
Spanish Academy of Nutrition and Dietetics & General Council of Dietitians-Nutritionists (Spania):
A position paper on food and nutrition recommendations against the coronavirus crisis, with recommendations for healthy people who are in confinement, pregnant and nursing, people with mild symptomatology in COVID-19 and critical patients in ICU, can be found here.
English translations of the parts about the nutritional treatment of the patient with COVID-19 admitted to intensive care can be found here.
Turkish Dietetics Association (Tyrkia):
Guidelines can be found here.
Australian and New Zealand Intensive Care Society (Australia og New Zealand):
Australia and New Zealand Intensive Care Society COVID19 Guidelines can be found here.
The European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD) samler informasjon på sine sider her.
NYTT juni 2020! Oppdatert informasjon fra EFAD. Se også tilhørende PDF-filer under.
"EFAD hosted a webinar on Nutritional rehabilitation after COVID-19 infection: Homeward-bound after hospital discharge on 25 May. You can watch a recording of the webinar here:
https://efad.wavecast.io/covid-19-webinar/nutritional-rehabilitation-after-covid (Please
note that you need to select "sign up to watch" to access the webinar)
and see more information about the presentations on the
EFAD website.
EFAD continues to increase COVID-19 resources to the web site:
http://www.efad.org/en-us/covid-19/.
If you have any information to add please send it to
admin@efad.org or upload it to the special COVID-19 special issue on the EUDAP database http://www.eudap.org/
Please also find attached a letter to your Board.
Now it is time to tell your stakeholders about the great work dietitians across Europe are doing!
Please forward the attached letter (translated if you
think it would be helpful) with attachments, to your Minister of Health
and to all the members of the European Parliament in your country and
any other stakeholders you think necessary.
EFAD has also published a Press Release about the webinar, which you can translate and customize for your national use."
Press Release post EFAD COVID webinar
Webinar speakers and content of presentations
Letter to ND As COVID post Webinar
ESPEN has published practical guidance for Nutritional Management of Individuals with SARS-CoV-2 infection. See here.
AUSPEN guidelines can be found here.
BAPEN guidelines can be found here.
ASPEN resources can be found here.
WHO's Nutrition advice for adults during the COVID-19 outbreak can be found here.
Medieinnlegg
- Nutrition’s role in improving COVID-19 outcomes flagged by EFAD, skrevet av Kristiana Lalou, publisert i Nutrition insight, 25.05.20
- Får Covid-19-pasienter god nok ernæringsbehandling?, skrevet av klinisk ernæringsfysiolog Sedegheh Gharagozlian, publisert i Dagens medisin 22.04.20
- Hvilken rolle har ernæring i Covid-19-behandlingen?, skrevet av klinisk ernæringsfysiolog Lina Torheim Hanitz, publisert i Dagens medisin 28.04.20
- Näringsintaget viktigt under pandemin, inte minst hos äldre, skrevet av overlege Bo H Jonsson, publisert i Lakartidningen 17.04.20