Logo
Login
Navigasjon

Ønsker du å komme i kontakt med noen av faggruppene? Her finner du kontaktinformasjon.

Ressurser utarbeidet av faggruppen gjøres tilgjengelige for alle her og på medlemssidene her.

Faggruppen for ernæring ved gastromedisin
Faggruppen er en videreføring av "Faggruppe for for ernæring ved funksjonelle mage- og tarmsykdommer". Vi består av kef'er fra både kommune, sykehus og privat sektor, og ønsker å bygge nettverk og samarbeid på tvers for å fremme bedre pasientbehandling. Gjennom kvartalvise møter (hovedsakelig digitale) og en egen Teams-chat er vårt primære mål å være en plattform for erfaringsutveksling og deling av ressurser som presentasjoner, brosjyrer og annet arbeid. Vi ønsker medlemmer som jobber med gastromedisinske pasienter velkomne og tar gjerne imot spørsmål eller behov for utvikling av felles materiell.

Faggruppen for ernæring ved gastrokirurgi
Faggruppen består av 19 kliniske ernæringsfysiologer som jobber med pasienter, både barn og voksne, innen gastrokirurgi på 10 ulike norske sykehus. Faggruppen er inntil videre inndelt i øvre- og nedre gastrokirurgi. Senere skal gruppen inndeles i fordøyelsesorganer i hovedsak lever og pankreas. Gruppen jobber med fagutvikling i form av prosedyrer og pasientinformasjon, samt diskuterer kasus og andre aktuelle temaer.

Faggruppen for ernæring ved nyresykdom
Faggruppen for nyreernæring er for alle kefer som jobber med pasienter med nyresykdom, alt fra på heltid til bare litt. I løpet av det siste året har vi fått etablert faste, digitale møter, hvor vi hjelper hverandre med faglige spørsmål og kasuistikker, utveksler nyttig litteratur og jobber med fellesprosjekter for å gjøre nyreernæring mer tilgjengelig for alle kefer. Nå har vi nettopp satt i gang arbeidet med en veileder for ernæringsbehandling i forløpet av kronisk nyresykdom. Gruppen har vokst de siste årene, og vi har stadig plass til flere!

Faggruppen for ernæring ved diabetes
Faggruppen for ernæring ved diabetes består av kliniske ernæringsfysiologer fra hele landet som har spesiell interesse for diabetes, og som bidrar i behandling av barn, unge og voksne med alle typer diabetes. Gruppen ble etablert i 1997 og består i dag av ca. 30 medlemmer som møtes til digitale møter ca. hver annen måned. Møtene er en arena for faglig utvikling, utveksling av erfaringer samt diskusjon av kasus og andre aktuelle temaer. Medlemmene i gruppen bidrar i opplæring av helsepersonell, utarbeidelse av materiell, oppdatering av retningslinjer, er aktive innen forskning og er engasjerte i ulike råd og utvalg i blant annet Diabetesforbundet og Helsedirektoratet. Mange av medlemmene er også aktive foredragsholdere på lokale, nasjonale og internasjonale møter for pasienter, pårørende, helsepersonell og forskere.

Faggrupper for ernæring innen onkologi
Faggruppen for onkologi er «re-opprettet» i 2021, med drøyt 30 medlemmer per i dag. Målet for gruppen er i første omgang å oppdatere faggruppens interne nettside på keff.no og finne formen på videre arbeid, inklusiv gjennomgang av eksisterende brosjyremateriell. Per i dag foregår kommunikasjon via e-post, Facebook og et enkelt nyhetsbrev to ganger i året. Faggruppen har nylig gitt innspill til KEFF angående høringsinnspill på Pakkeforløp hjem for kreftpasienter.

Faggruppen for ernæring ved nevrologiske lidelser
Faggruppen for nevrologi ble opprettet i 2021 og består pr 2023 av 16 kef-er som jobber med forskjellige nevrologiske lidelser. Faggruppen er for kef-er som jobber med både barn og voksne. Vi har mål om å utarbeide relevante faktaark for sykdommer vi jobber mye med, f.eks. ALS, Parkinsons sykdom, MS og slag. Vi ønsker å møtes digitalt et par ganger i året og prates ved behov utover det.

Faggruppen for ernæring ved spiseforstyrrelser
Faggruppen for ernæring ved spiseforstyrrelser ble opprettet før 2005 og har vokst til ca 50 medlemmer. Vi er stolte av å være en av de eldste og største gruppene. Siden oppstart har vi hatt minst fire årlig møter. Vi forsøker hvert år å ha noen heldagsmøter der vi kan besøke våre kollegers arbeidsplasser og hente inspirasjon, men det er også for å kunne bygge nettverket faglig og sosialt sterkere for da er det lettere å holde kontakt ellers på digitale møter og mail. Vi jobber for å øke den faglige tryggheten rundt krevende pasientsaker, så drøfting av store og små caser og problemstillinger står sentralt på alle plattformer. I 2019 arrangerte vi etterutdanningskurs. I 2024 ga vi Helsedirektoratet våre innspill og råd i deres arbeid rundt de nye retningslinjer for arbeid med forebygging, tidlig intervensjon og behandling av spiseforstyrrelser.

Faggruppen for ernæring ved sjeldne diagnoser
Faggruppen jobber med å sammenstille og spre kunnskap om ernæringsoppfølging, ernæringsbehandling og spesifikke dietter tilknyttet sjeldne diagnoser. I Norge regnes en diagnose som sjelden når færre enn 1 av 2 000 personer har diagnosen. Nasjonal kompetansetjeneste for sjeldne diagnoser, hvor flere av faggruppens medlemmer er ansatt, gir tilbud til et bredt spekter av sjeldne diagnoser. Disse er ofte medfødte eller arvelige og komplekse diagnoser med et sammensatt symptombilde. Grunntilstanden kan ofte ikke helbredes, men symptomene kan forebygges, begrenses eller behandles slik at pasientene får en bedre overlevelse og livskvalitet.

Faggruppen for prematurt fødte og syke nyfødte barn
KEFFs faggruppe for prematurt fødte og syke nyfødte barn består av 5-6 aktive medlemmer som arbeider på barneavdelingene rundt om i landet. Vårt mål er å fremme lik og god ernæringsbehandling på nyfødt intensivavdelingene i Norge. Sammen med legekolleger er målet i 2021 å revidere ernæringskapittelet i den Nasjonale veilederen i Nyfødtmedisin.

Faggruppen for ernæring i habiliteringstjenesten
Faggruppen for ernæring i habiliteringsstjenesten er for alle kef'er som jobber tilknyttet til habiliteringsstjenesten eller med pasienter som inngår i habiliteringstjenestens målgruppe. Målet er å ha en faggruppe å gi hverandre ett nettverk der vi kan dele relevant litteratur, diskutere faglige problemstillinger og gi rom for fagutvikling. Gruppen møtes i hovedsak digitalt, men ved noen anledninger arrangeres fysiske møter.

Faggruppen for ernæringsarbeid blant barn og unge i kommunen
Faggruppen består av 14 kliniske ernæringsfysiologer per høsten 2021 som jobber med ernæringstiltak blant barn og unge i kommuner over hele landet. Arbeidet består i folkehelsetiltak på systemnivå og individuelt arbeid med barn, ungdom og familie. Vi har faste kasusmøter og utveksler erfaringer både på system og individ-nivå når det gjelder prosedyrer, klinikk og undervisning.

Faggruppen for ernæringsarbeid blant eldre i kommunen
Vi er et nettverk for kliniske ernæringsfysiologer som jobber med mat og ernæring til eldre i en kommune i Norge. Nettverket har vokst mye de siste årene, da det har blitt opprettet en del nye stillinger. Vi er per sommeren 2021 cirka 40 medlemmer i nettverket. Gjennom nettverket kan vi diskutere faglige problemstillinger, dele materiell og støtte hverandre i arbeidet med god mat og ernæring til eldre på sykehjem og hjemmeboende.

Faggruppen for ernæring og matservice
Faggruppen består av kef'er som er tilknyttet kjøkken. Medlemmene er ansatt i kommunen eller på sykehus og samarbeider med kokker for å sikre et godt mattilbud til personer på sykehus, beboere på sykehjem og de som får middagslevering fra kommunen. Målet er å sikre et variert og næringsrikt kosthold for dem som ikke kan lage mat selv, med fokus på næringsinnhold, smak og variasjon

Faggruppen for bærekraftig kosthold
Målet for faggruppen er å øke bevissthet, kunnskap og engasjement om bærekraftig mat blant kliniske ernæringsfysiologer. Faggruppen baserer seg på myndighetenes kostholdsråd. Samtidig følger vi med på et stadig voksende forskningsfelt hvor bærekraft i større grad integreres i råd om hva vi bør spise.

Faggruppen for vegetarisk kosthold
Faggruppe for vegetarisk kosthold ble opprettet i 2016, og har bestått av 11 – 15 medlemmer gjennom årene. Faggruppen utarbeider relevante ressurser og svarer på spørsmål fra KEFF - medlemmer om vegetarisk kosthold.

Faggruppen for ernæring til kritisk syke

Info kommer.

Faggruppen for ernæring ved vektreduserende kirurgi

Info kommer.

Faggruppen for ernæring ved barnefedme

Info kommer.