Vår tids globale sykdomsbilde er dominert av ikke-smittsomme sykdommer (Non-Communicable-Diseases, NCD) slik som kreft, hjerte- og karsykdom, type 2 diabetes og kronisk lungesykdom. Dette er sykdommer som i stor grad forårsakes av usunn livsstil, hvorav usunt kosthold står sentralt. Vi vet også at de ikke-smittsomme sykdommene gjør mennesker ekstra sårbare dersom de blir smittet av covid-19.
I lys av dette har NCD-alliansen med Kreftforeningen i spissen tatt initativet til å utarbeide et folkehelseopprop vedrørende endringene i statsbudsjettet, og effekten det vil ha på det norske folkehelsearbeidet.
Sammen med over 100 andre ekspertgrupper og fagpersoner har KEFF signert oppropet, som ble overlevert statsministeren like før helgen. Vi håper at regjeringen endrer kurs slik at politikere og fagfolk sammen kan sikre god fremtidig folkehelse. Beskjeden fra fagmiljøet er klinkende klart.
Kunnskapsgrunnlaget ignoreres og det aller viktigste virkemiddelet for å påvirke kostholdsvanene våre i sunnere retning er blitt fjernet. Til og med forslaget om å utrede en ny sukkeravgift med et folkehelseformål, avvises av regjeringen. Dette er ikke annet enn ansvarsfraskrivelse og total handlingslammelse
Folkehelseoppropet ble først omtalt av Aftenposten, og kan leses i sin helhet på Kreftforeningens nettside.
https://www.aftenposten.no/nor...
https://kreftforeningen.no/akt...
Folkehelseoppropet er signert av:
NCD-alliansen
- Kreftforeningen: Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær
- Nasjonalforeningen for folkehelsen: Mina Gerhardsen, generalsekretær
- Rådet for Psykisk Helse: Tove Gundersen, generalsekretær
- Landsforeningen for hjerte- og lungesyke: Frode Jahren, generalsekretær
- Diabetesforbundet: Bjørnar Allgot, generalsekretær
Andre organisasjoner og foreninger
- Legeforeningen: Marit Hermansen, president
- Norsk Sykepleierforbund: Lill Sverresdatter Larsen, forbundsleder
- Den norske tannlegeforening: Morten H. Rolstad, generalsekretær
- Norsk Forening for Ernæringsvitenskap (NFE): Camilla Sanne Huseby, styreleder
- Kliniske ernæringsfysiologers forening (KEFF): Mandeep Kaur Bains, styreleder
- Folkehelseforeningen: Johan Lund, generalsekretær
- Norges Astma- og Allergiforbund: Anne Elisabeth Eriksrud, generalsekretær
- Kost- og ernæringsforbundet: Arnt Steffensen, leder
- Norsk forening for fedmeforskning (Nfff): Jørn Sagen, leder
- Norsk Tannpleierforening (NTpF): Hilde Aga, leder
- Actis: Pernille Huseby, generalsekretær
- Blå Kors Norge: Trine Stensen, generalsekretær
- Priority Research Centre Lifecourse Nutrition, Universitetet i Agder
- Bjørknes Høyskole
Enkeltpersoner
- Jøran Hjelmesæth, leder av Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, leder av Nasjonalt råd for ernæring og professor ved UiO
- Liv Elin Torheim, professor i samfunnsernæring ved OsloMet, nestleder i Nasjonalt råd for ernæring
- Samira Lekhal, overlege, MD PhD, Senter for Sykelig Overvekt i Helse Sør-Øst
- Maja-Lisa Løchen, professor, UiT
- Helle Margrete Meltzer, Folkehelseinstituttet, medlem av Nasjonalt råd for ernæring
- Marianne Hope Abel, PhD, Folkehelseinstituttet
- Therese Fostervold Mathisen, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold, Avd. Helse og Velferd
- Ida Synnøve Grini, Food EPIs ekspertgruppe
- Berit Elisabeth Skei, Avdeling for tannpleievitenskap, UiO
- Kari Hege Mortensen, klinisk ernæringsfysiolog og folkehelsearbeider, Food EPIs ekspertgruppe
- Helen Engelstad Kvalem, studieleder innen fagområdet ernæring, OsloMet
- Lars T. Fadnes, professor ved Universitetet i Bergen
- Jutta Dierkes, professor i klinisk ernæring ved UiB
- Nanna Lien, professor, Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO
- Wenche Barth Eide, Emerita, Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO
- Amanda Rundblad, postdoktor, Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO
- Hanne Hennig Havdal, stipendiat, Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO, Food EPIs ekspertgruppe
- Linn Bøhler, stipendiat ved UiO, Food-EPIs ekspertgruppe
- Kjersti Koffeld, medlem av Food EPIs ekspertgruppe
- Marian Kjellevold, Havforskningsinstituttet
- Merete Hagen Helland, førsteamanuensis mat og helse, Universitetet i Stavanger
- Guri Skeie, professor i ernæring, Institutt for samfunnsmedisin, UiT
- Inger Torhild Gram, professor dr. med, Institutt for samfunnsmedisin, UiT
- Torkjel M Sandanger, professor Institutt for samfunnsmedisin, UiT
- Gerd Berge, førsteamanuensis Tumorbiologisk Forskningsgruppe, UiT
- Kristin Benjaminsen Borch, førsteamanuensis, Institutt for samfunnsmedisin, UIT
- Ina Midttun, universitetslektor, Institutt for samfunnsmedisin, UiT
- Cecilie Maria Ness, Institutt for medisinsk biologi, UiT
- Patrik Hansson, førsteamanuensis, Institutt for klinisk medisin, UiT
- Eiliv Lund, Tromsø, UiT
- Anne Lise Brantsæter, Folkehelseinstituttet
- Audun Korsæth, medlem av Nasjonalt råd for ernæring
- Lisbeth Dahl, medlem i Nasjonalt Råd for ernæring
- Kirsten Bjørklund Holven, medlem i Nasjonalt råd for ernæring
- Erik Arnesen, UiO, medlem i Nasjonalt råd for ernæring
- Karianne Svendsen, Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO
- Pi Leth Lundvig, Food EPIs ekspertgruppe
- Hilde A. Søberg Andreassen, tannhelsetjenesten i Innlandet fylkeskommune
- Helen K. Røstad -Tollefsen, Bærum kommune, UiO
- Berit Elisabeth Skei, Tannpleierutdanningen, UiO
- Inger Lise Fevang Jensen, tidligere leder av Landslaget for mat og helse i skolen
- Jacob J. Christensen, Nasjonal kompetansetjeneste for FH, Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO
- Eli Skeie, klinisk ernæringsfysiolog og PhD-kandidat
- Lise Marie Brandstadmoen, klinisk ernæringsfysiolog
- Pia Bålsrud, Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO
- Marit Kolby Zinöcker, høyskolelektor Bjørknes Høyskole
- Ella Heyerdahl, klinisk ernæringsfysiolog og høyskolelektor, Bjørknes Høyskole
- Silje Laberg, bachelor i ernæring, Bjørknes Høyskole
- Ulrike Liisberg, førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole
- Elin Sørli Kildahl, klinisk ernæringsfysiolog, Bjørknes Høyskole
- Sverre Ryland Glomnes, bachelor i ernæring, Bjørknes Høyskole
- Corsin Hösli, bachelor i ernæring, Bjørknes Høyskole
- Randi J Tangvik, Universitetet i Bergen
- Ragnhild Breivik, Oslo kommune/skolemat
- Katina Handeland, M.Sc Ph.D, BASF A/S
- Kristine Engebretsen Illøkken, PhD, UiA
- Sabrina Ionata Granheim, stipendiat, Seksjon for Folkehelse, Høgskolen i Innlandet
- Ingeborg Barth Vedøy, PhD stipendiat, Fakultet for helse- og sosialvitenskap, Høgskolen i Innlandet
- Nina Cecilie Øverby, leder, Prioritert forskningssenter Lifecourse nutrition, UiA
- Anne Selvik Ask, dosent i mat og helse, Prioritert forskningssenter Lifecourse nutrition, UiA
- Anine C. Medin, førsteamanuensis, Prioritert forskningssenter Lifecourse nutrition, UiA
- Christine Helle, postdoktor, Prioritert forskningssenter Lifecourse nutrition, UiA
- Tormod Bjørkkjær, førsteamanuensis i ernæring, Prioritert forskningssenter Lifecourse nutrition, UiA
- Wim Van Daele, førsteamanuensis, Prioritert forskningssenter Lifecourse Nutrition, UiA
- Erik Grasaas, seniorrådgiver, Prioritert forskningssenter Lifecourse Nutrition, UiA
- Frøydis Nordgård Vik, professor, PhD, Prioritert forskningssenter Lifecourse Nutrition, UiA
- Dagrun Engeset, førsteamanuensis, Prioritert forskningssenter Lifecourse Nutrition, UiA
- Elisabet Rudjord Hillesund, Professor i ernæring, Prioritert forskningssenter Lifecourse Nutrition, UiA
- Ida Ulrikke Valand, Institutt for ernæring og folkehelse, UiA
- Camilla Fløysvik Seldal, master human ernæring
- Anna Oppedal Tokheim, styremedlem Norsk Selskap for Ernæring
- Mia Blakstad, stipendiat, medlem Norsk Selskap for Ernæring
- Margrethe Røed, stipendiat og universitetslektor, UiA
- Marianne Molin, førsteamanuensis i samfunnsernæring, OsloMet
- Patrick Foss Johansen, PhD stipendiat, Seksjon for folkehelse, Høgskolen i Innlandet
- Amelia Haile, høgskolelektor, Fakultet for helse- og sosialvitenskap/folkehelse, Høgskolen i Innlandet
- Stine Pedersen Svarthe, daglig leder i Bare Bra Barnemat AS
- Laura Terragni, førsteamanuensis, OsloMet
- Elisabeth A. Øhman, stipendiat, Avdeling for ernæringsvitenskap, klinisk ernæringsfysiolog OUS
- Camilla Bjornes, master i folkehelse, UiA
- Hanne Andersen Dversnes, universitetslektor, Institutt for ernæring og folkehelse, UiA
- Sissel H. Helland, Institutt for ernæring og folkehelse, UiA
- Maria Fossli, klinisk ernæringsfysiolog, stipendiat, OUS
- Hanne Müller, førsteamanuensis, OsloMet
- Kari H. Bugge, Fagdirektør og ernæringsfysiolog, Roede AS
- Håvard Gram, seniorrådgiver, Oslo
- Astri J. Meen, Ernæringsstudiet, UiT
- Marianne Klevmoen, UiO
- Øivind Kristensen, fagkonsulent
- Asta Bye, OsloMet
- Ingebjørg Gram, Oslo
- Anne Katrine Wahl, Oslo
- Stine Treider Arnesen