Kristine startet som klinisk ernæringsfysiolog (kef) i kommunen i 2012, da var det en prosjektstilling i 50 %, og er nå tilknyttet «Innsats og Mestring», 60 % som en del av hjemmebaserte tjenester i Sagene bydel. Selv om stillingen er tilknyttet voksne over 18 år, får hun henvendelser fra helsesykepleiere og fastleger om oppfølging av barn og unge også. Kristine anser tilstedeværelse og å være på tilbudssiden som særlig viktig i jobben. Hun har brukt mye tid på å opplyse personalet og vise hvor viktig, og i mange tilfeller enkelt, det kan være å gjøre en skikkelig bra jobb med ernæring.
- Det skal ikke være vanlig at en bruker som er 87 år går ned i vekt, eller at en med psykisk utviklingshemming skal gå opp i vekt når de flytter hjemmefra.
Noe av det som gjør at Kristine elsker jobben sin, er at hun får arbeidet med å påvirke tankesett og arbeidsmåter ute i tjenesten, og får videreført tiltak som er blitt iverksatt på sykehuset. Listen over arbeidsoppgaver er lang og variert, og her er et knippe arbeidsoppgaver av alt Kristine bidrar med:
- Hjemmetjenesten: systematisk ernæringsarbeid (prosedyreutvikling, dokumentasjon i pasientjournal, ledersamarbeid, undervisning etc.), brukeroppfølging og hjemmebesøk.
- Boliger for psykisk utviklingshemmede: systematisk ernæringsarbeid (innføre kartleggingsskjema og rutiner for hva som er bra for brukerne), oppfølging av brukere (alt fra vektreduksjon, til sonde/peg-oppfølging, ukesmenyer og kostholdskurs.
- Frisklivssentralen: veiledning av brukere med komplisert helsesituasjon, vektreduksjons- og diabeteskurs.
- Tilknyttet legekontor: veiledning av pasienter (alt fra overvekt til intoleranser)
- Enhet for rus og psykiatri: veiledning av personale og oppfølging av enkelte brukere
- Vi har også fått på plass utlevering av gratis mat fra Frelsesarmeen til brukere av hjemmetjenesten som har svært anstrengt økonomi.
For fremtiden håper hun det har blitt fire kef-stillinger i Sagene bydel (1 per 10 000 innbygger), alle med ulike ansvarsoppgaver: barn/unge, tilknyttet fastlegekontor, hjemmetjenesten, psykisk utviklingshemmede og rus og psykiatri.
- Målet er at prosentvis underernærte har blitt dramatisk redusert og at ernæringstankegang er godt etablert hos alle ansatte som jobber i helsesektoren i bydelen.