Morsmelk sender genetiske beskjeder til barnet

Morsmelk sender genetiske beskjeder til barnet

Morsmelk inneholder flere typer genetiske komponenter enn man tidligere har trodd.

Utdrag av artikkel fra forskning.no, hele artikkelen kan leses her.

Forskerne har lenge visst at barn som får morsmelk i sine første leveår, har lavere risiko for å utvikle allergier og bli syke – og kanskje får de også høyere IQ.

Forklaringen finnes kanskje i genetiske komponenter i morsmelken: ekstracellulære vesikler, viser en ny doktoravhandling fra Aarhus Universitet.

Det finnes flere typer og størrelser av disse bitte små blærene enn forskerne tidligere har kjent til, og det kan påvirke barnets celler, sier doktorgradsstudent Kristine Blans.

– Det kan være med på å forklare hvorfor morsmelk ser ut til å påvirke både helse og utvikling, mens morsmelkerstatning ikke har samme virkning, sier Blans, som arbeider ved institutt for molekylærbiologi og genetikk ved Aarhus Universitet. Hun står bak doktoravhandlingen som nettopp er evaluert og godkjent.

Kumelk kan kanskje påvirke mennesker

Slike små blærer finnes også i kumelk, og de kan kanskje påvirke kroppene våre, men dette krever mer forskning, konkluderer Blans.

Hvis det viser seg at vesiklene i morsmelk påvirker barnet positivt, bør vi vurdere å tilsette dem i morsmelkerstatning, sier Malene Møller Jørgensen.

– Vi tilsetter jo mange forskjellige næringsstoffer i morsmelkerstatning. Men først kreves mer forskning, blant annet av melk fra flere kvinnelige donorer, sier Jørgensen.

Hele artikkelen kan leses her.