Ny nasjonal handlingsplan for bedre kosthold er lansert

Ny nasjonal handlingsplan for bedre kosthold er lansert

Sammendrag (fra handlingsplanen)

Tiltakene i handlingsplanen skal bidra til sunt kosthold og måltidsglede for å fremme helse og forebygge kostholdsrelaterte sykdommer. For å få til endringer i kostholdet, er det nødvendig med innsats på tvers av sektorene og samarbeid mellom offentlig, privat og frivillig sektor.

De yngste og de eldste er de viktigste målgruppene i planen. Mat er et av satsingsområdene i regjeringens arbeid med en ny reform for eldre. Den nye handlingsplanen vil styrke ernæringsarbeidet i kommunene og i sykehusene.

Tiltakene er samlet i fem tiltaksområder:

  1. Måltidsglede og sunt kosthold
  2. Gode og enkle valg
  3. Kommunikasjon og kunnskap
  4. Mat, måltider og ernæring i helse- og omsorgstjenesten
  5. Forskning, utvikling og innovasjon

Handlingsplanens mål innen 2021

  • Å øke forbruket av grønnsaker, frukt og bær, grove kornvarer og fisk med 20 prosent.
  • Å redusere innholdet av tilsatt sukker i kosten til 11 energiprosent
  • Å redusere innholdet av mettet fett i kosten til 12 energiprosent
  • Å redusere innholdet av salt i kosten fra 10 gram til 8 gram per dag.

 

Les hele handlingsplanen samt kunnskapsgrunnlaget den bygger på ved å trykke her